5 anledningar till att inte byta tak själv

5 anledningar till att inte byta tak själv

 

Det nordiska klimatet i Sverige kan vara underbart! Varma sommardagar vid sjön, ljuvliga höstbrisar och fallande löv – och så klart den vackra vintern som sveper in oss i sitt mjuka snötäcke. Men allt är inte frid och fröjd med vårt klimat. Den hårda kylan, vindarna och nederbörden kan orsaka slitage på våra bostäder.

 

Efter att vintern har lämnat oss kan det vara lägligt att se över hemmet. Huset kanske är i behov av att målas om, fasaden är sliten – och taket kan behöva renoveras. Många tror att det är ett enkelt jobb, att utföra takläggning Stockholm, men det krävs en hel del. Allt från rätt verktyg, till rätt material som passar ihop med husets färger, till kunskaperna om HUR man faktiskt går till väga när man ska genomföra ett så stort jobb som att renovera taket av en takläggare stockholm. Här nedanför har vi listat 5 anledningar att inte byta taket själv.

 

  1. Det är svårt att hitta rätt material

 

Det är dags att byta tak! Men… Vad behövs egentligen för att byta ett tak? Förutom nya takplattor, undertak, skyddsdukar och byggställningar, behövs även rutschar att frakta takpannorna på, rätt verktyg för jobbet och inte minst en hel del förkunskaper. För att inte tala om att det nya taket måste ha rätt färg och rätt material för att passa in på huset? Nej, det här är något som vi hellre låter proffsen sköta…

 

  1. Det finns inget utrymme för slarvfel

 

Oj, där råkade jag slarva lite med takpannorna, äsch! Vad gör det om 100 år… Tre dagar senare börjar vattendropparna läcka in i huset och helt plötsligt blev den sparsamma gör-själv-lösningen ett miljonprojekt. Skicklighet, noggrannhet och precision är några av huvudingredienserna för att en takrenovering ska bli lyckad. Här finns inget utrymme för gör-om-gör-rätt, eller slarvfel, så vida man inte är miljonär.

 

  1. Byta tak kostnad?

 

Det är inte precis billigt att byta tak. Oavsett om man gör det själv eller anlitar en takläggare kommer det att kosta pengar. Den stora skillnaden är att en takläggare gör jobbet korrekt vid första försöket, alltså är det en investering som är värt pengarna…. Kostnaden för att byta tak själv kan bli ödesdiger om renoveringen inte blir lyckad, eller om minsta lilla går fel under processen.

 

  1. Det är inte bara takpannorna som ska bytas

 

Men det ser ju ganska så enkelt ut? Det är väl bara att plocka bort takpannorna och sätta fast nya? Nej, så enkelt är det tyvärr inte. När de gamla takpannorna tagits bort finns det ett undertak som måste skötas om – kanske till och med bytas ut. Dessutom ska undertaket och de nya takplattorna fungera tillsammans, det ska inte finnas några hål eller läckor, en skyddsduk ska helst läggas ut mellan undertaket och plattorna… Listan kan göras längre. Anlita ett proffs.

 

  1. Proffsen gör det bättre

Precis som vid alla renoveringsprojekt är det nästan alltid bättre att låta en skicklig hantverkare, eller takläggare sollentuna i det här fallet, göra jobbet. En erfaren takläggare kan båda besiktiga, ge offert och genomföra jobbet – utan att du behöver lyfta ett finger. Med professionell hjälp säkerställer man att arbetet blir utfört som det ska, att kostnaden är fast och att inget slarvfel blir gjort som riskerar vattenläckor och massiva kostnader.

 

Få hjälp med takläggning Stockholm

 

Och där avslutar vi listan på fem anledningar till att inte byta tak själv. Att renovera taket är att slitigt arbete och det finns professionell hjälp att få. Anlita en takläggare Uppsala som kan göra jobbet åt dig och slipp oron kring att något ska gå fel.