Förvandla tomten till en parkmiljö i världsklass

Förvandla tomten till en parkmiljö i världsklass

Många som köper gårdar och gods på landet brukar ha en väldigt stor tomt. Dem flesta av dessa tomter är helt och hållet bara klippta för att det ska se någorlunda bra ut och för att de som bor där ska kunna se om det finns ormar och andra djur på tomten.

Köper man en gård med mindre fin tomt som i generationer blivit klippt med en gammal slö gräsklippare får man räkna med döda gräsområden och tråkig miljö kring huset, men det bästa är att med relativt enkla medel och lite tålamod så kommer den gamla gräsmattan se ut som en nyklippt golfbana eller som en nyligen anlagd parkmiljö.

För att anlägga en parkmiljö runt tomten krävs ett antal olika markvårdsmaskiner som vi i denna artikel kommer visa er läsare vad dem är till för och vilka varumärken man bör välja när man inhandlar dessa maskiner.

För det första behöver man lite olika redskap för att få bort allt ogräs.

Har man stora ytor med stenläggning eller grus så rekommenderas en maskin som bekämpar ogräs med hetvatten. BioMant som tillverkar dessa maskiner har sedan länge testat denna metod och det fungerar utmärkt. Spruta det heta vattnet på hela 99 grader på ogräset och det dör enda ner i roten samtidigt som inga farliga kemikalier läcker ut i grundvattnet.

Ska man anlägga en bit tomt från ett grönområde så är BioMant att föredra då man snabbt och enkelt kan ta död på de väster som finns där för att sedan så nya gräsfrön utan bekämpningsmedel kvar i jorden.

En bra komplettering till att få bort maskrosor och annat ogräs från gräsmattan eller rabatten är de klassiska ogräsupptagarna som ser ut som gamla hoppstyltor. Dessa kan köpas på de flesta butiker som säljer trädgårdstillbehör och kostar endast några hundralappar. Dem är inte bara billiga utan också väldigt effektiva då man endast sätter en klo över växten och stampar till med foten på ”styltan” så är ogräset borta och lämnar endast ett litet hål kvar i marken.

Gräsklippare är självklart ett måste och har man möjlighet så installera robotgräsklippare på tomten så slipper man besväret med att klippa gräs. Har man dock mycket branta delar på tomten eller att gräsområdena avskiljs av olika själ som vägar, gångbanor eller rabatter så är det mycket bättre att investera i en ordentlig klippare som man får manövrera själv.

I vimlet av åkgräsklippare kommer vi här presentera den bästa av dem alla – Gianni Ferrari gräsklippare är överlägset bäst och har flertalet olika funktioner som många andra gräsklippare inte har. Förutom att man kan montera allt från uppsamlare till front sopmaskiner på dem så kan man även beställa dem helt i elektriskt utförande. Vill man ha en gräsklippare som är tyst och inte behöver tankas så är de elektriska perfekta, med dem kan man till och med klippa gräset på kvällen utan att störa grannar och familj irriterade.

Ett annat varumärke inom parkmaskiner vi rekommenderar är Shiabaura. Dem är i ungefär samma kvalité som Gianni Ferrari maskinerna men har en del andra maskiner också som frontlastare och traktorer. Vi skulle våga påstå att deras släntklippare SG280 är den bästa på marknaden så har man många riktigt branta slänter att klippa så är verkligen en shibaura gräsklippare perfekt för jobbet.

När allt är klippt på tomten kommer man märka av alla områden där gräsklipparen (oavsett modell) inte kommit åt att klippa. Där behövs en ordentlig grästrimmer. Flera märken som Husqvarna och Sthil leverera lösningar där man får en trädgårdmaskin som kan användas till att både trimma kanterna som gräsklipparen inte kom åt samt följer det med andra tillsatser än trimmer, så som trädbeskärare och häcksax