Sälj dina gamla prylar snabbt och smidigt

Sälj dina gamla prylar snabbt och smidigt

Genomsnittssvensken, med en ålder mellan 30-80 år, har enligt undersökningar teknisk utrustning såsom datorer och mobiltelefoner i förrådsutrymmen till ett värde av 23.400kr. Många sparar sina gamla prylar år efter år då man dels inte vet om man vill sälja sin gamla stationär dator, eller att man helt enkelt inte har kolla på om den ens är något värd längre efter år av användning.

Sanningen är att all typ av elektronik vare sig den fungerar eller inte har något typ av värde. En fungerande produkt säljer självklart högre än dem trasiga, men defekta produkter har ett skrotvärde där återvinningsföretag mer än gärna köper upp dem för att utvinna delar och ädelmetaller.

Fördelen med att vända sig till ett återvinningsföretag är dem åtar sig att återvinna så mycket som möjligt, samt se till att till exempel plast och andra delar som ej finns något värde i återvinns inom de miljöskyddslagar som finns i Sverige. Så om man väljer återvinna sina produkter, sälj dem då endast till seriösa aktörer med registrerade företag. Vänder man sig till privatpersoner som köper upp metallskrot och elektronik vet man aldrig vart dem delar som ej har ett värde hamnar i slutändan.

Det är inte bara begagnade datorer som är värda pengar i förråden. Om man ska göra en ordentlig förrådsrensning så försök att sälja allt från gamla möbler till kläder som inte längre används.

För att sälja dina gamla förråds värmare så kan man använda sig av dels olika typer av köp och säljsiter där man publicerar bild och information om det man ska sälja och lämnar sina kontaktuppgifter till eventuella köpare. Dem som är intresserade kan sedan maila eller ringa till säljaren för att slutföra affären. Men räkna med att det hör av sig människor med skambud på dina grejer så det finns inget smidigt med att sälja sin gamla vinterjacka eller bärbar dator till privatpersoner. Går den sönder efter kort tid så kan man också räkna med att köparen kommer höra av sig trots att det inte finns någon garanti på produkterna.

Säljer man däremot sina produkter till återvinningsföretag så slipper man det strulet.

För de återvinningsföretagen som säljer kläder så vill man enbart ta emot hela och rena kläder. Tänk därför på att syna kläderna både invändigt och utvändigt för att sedan tvätta och stryka dem ordentligt innan man skickar in dem till företaget som ska sälja dem. Många företag har straffavgifter på om man skickar in smutsiga och trasiga kläder, och det på grund av att dem måste göra sig av med dem trasiga kläderna.

Ska man sälja elektronikprylar så gäller det helt andra regler. Vi säger att man ska sälja sina gamla begagnade mobiler så fungerar det ofta så att man kontaktar ett företag som jobbar med detta och dem skickar ut en värdepåse som du skickar in dina prylar i. Vissa av dessa företag köper enbart fullt fungerande elektronik så va noga med att fråga företaget om dem kan tänka sig att ta emot defekta elektronik produkter som en defekt dator

När företaget väl får försändelsen så värderar dem produkterna efter listpriser och skicket, för att sedan ge dig en summa som dem är villiga att betala. Godkänner man sedan den summan så skickar dem över pengarna till bankkontot och är man inte nöjd så skickar dem tillbaka pengarna.

Vissa företag bjuder på dessa frakter och andra tar ut en avgift. Så va noga med att läsa avtalet från dem innan försändelsen skickas in. På så sätt slipper man avgifter som man annars inte hade räknat med.