Varför är det viktigt med kollektivavtal?

Det finns en rad olika anledningar till varför det är viktigt att ha kollektivavtal på sin arbetsplats. Men finns det några nackdelar med den här typen av avtal? Allting kommer vi gå igenom i den här artikeln!

Ett kollektivavtal är ett frivilligt avtal om dina villkor och rättigheter på jobbet mellan arbetsgivaren och det fackförbund som organiserar de anställda på arbetsplatsen. Om din arbetsplats har kollektivavtal kan du känna dig trygg med det och att du har goda villkor när det gäller lön facket, anställningsform, semester, uppsägningstider och arbetstider. Ett kollektivavtal omfattar egentligen allt viktigt på jobbet och är en extra trygghet för dig. Kontakta ditt fackförbund om du vill veta mer om kollektivavtal.

Det finns än idag många som är anställda på ett företag men som inte vet om att ett kollektivavtal finns och vilka rättigheter det för med sig för de anställda. Kollektivavtalen ingås av Fackförbundet ST och din arbetsgivare eller organisation. Avtalet ser till att skydda dig som anställd och lyfta fram de rättigheter du som arbetstagare ska ha på arbetet.

Din grundtrygghet på arbetsplatsen kan du tacka ditt kollektivavtal. Det ger dig och dina kollegor en stabil grund som ni alltid kan luta er mot. Du behöver aldrig oroa dig över semesterdagar eller diskussioner kring arbetstider, alla svar finns i kollektivavtalet. Goda anställningsvillkor som inte kan ändras hur som helst är viktigt oavsett vilken arbetsplats du är på. Därför kan det ses som en stor trygghet på jobbet där du är medveten om vad som gäller där du jobbar. I kollektivavtalet fastställs bestämmelser om anställningsvillkor, arbetsmiljö, förmåner och så vidare.

Förutom det här är kollektivavtalet även en ram för fackliga avtal och det är inte bara anställda som omfattas av avtalet utan även praktikanter och bemanningspersonal. Vill du veta ännu mer? Ta kontakt med ditt fackförbund så hjälper de dig.